sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Läksyjä ja leivoksia


*********************************************
Perjantai
Esikoinen: "Meille tuli köksästä läksyksi tehdä kääretorttu"
Äiti (innostuen): "Oi,hienoa! Saadaan kääretorttuleivoksia jälkkäriksi"
Esikoinen: "En mä sitä vielä tee, se on vasta ensi perjantaiksi"

Lauantai 
Äiti: "Jokos tekisit sen kääretortun? Tekee mieli."
Esikoinen: "En mä vielä viitti"

Sunnuntai
Äiti: "Nyt kyllä teet sen kääretortun. Viikolla ei sitten ehdi ja sitten on taas läksyt tekemättä. Sitäpaitsi, ei ole vielä muuta jälkkäriä tälle päivälle mietittynä."

Siinä sitten siirryttiin keittiön puolelle tavoitteena saada kääretorttu valmiiksi ennen pulkkamäkeen siirtymistä.

Äiti: "Mitäs siinä ohjeessa sanotaan?"

.....

Äiti: "Ei meillä kyllä tehdä noin. Liian kuuma uuni, ja meillä laitetaan perunajauhoja. Hetki, etsin mummin reseptin. - Tee tällä."

....

Torttu valmistui ja siirryttiin maistelemaan.

Esikoinen: "On tää kyllä parempaa kuin koulun torttu"
Äiti: " Tietysti on, kun on tehty meillä totutulla reseptillä"
Esikoinen: "Joo, mutta tää on paljon kuohkeampaa, eikä maistu kananmunalta niin paljon, eikä palaneelta"
Äiti (hykertelee): "Sellainen se on se mummin resepti. Voit kertoa opettajallekin, millä reseptillä teit."

hetken hiljaisuus 

Äiti: "Älä nyt sitten kuitenkaan ihan kamalasti kehuskele. Nää reseptisuosikit on aina vähän sellaisia tottumis- ja makukysymyksiä"
Esikoinen: "Mutku tää on parempaa..."


***************************************


Niin, että anteeksi opettaja, jos ensi viikolla vastassa on yksi besserwisser lisää. Äidin vika.

Tässä alla näytillä tuo mummin vanha kääretortturesepti.

Mites teillä tehdään? Mitä pitää laittaa väliin? Millä tulee paras? 


***************************************

Mummin kääretorttu 

3-4 kananmunaa
2dl sokeria

Vaahdota vaaleaksi ja kuohkeaksi.
Sekoita vaahdotuksen aikana kuivat aineet.

1dl perunajauhoja
1dl erikoisvehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

Siivilöi kuivat aineet muna-sokerivaahtoon ja sekoita varovasti tasaiseksi taikinaksi.

Levitä kääretorttutaikina leivinpaperille levyksi ja laita 175 asteiseen uuniin kunnes pinta ruskistuu (12-15min??? - en tullut ihan tarkkaan katsoneeksi. Tuntumalla mennään).

Levitä pöydälle paperia ja ripottele sille sokeria tai kookoshiutaleita. Nosta kääretorttulevy heti uunista ulosotettuasi paperin päälle pohja ylöspäin. Irrota paperi varovasti vetäen. Jos se on vaikeaa, kostuta paperia hieman.

Levitä kääretorttulevylle omenahilloa (tai jotain muuta herkkuhilloa, mutta meillä se on noin 99,9% varmuudella mummin omenahilloa). Kääri rullalle. Kääri paperi päälle ja jätä jäähtymään.

Perinteiset leivokset saa laittamalla kääretorttupalan päälle kermavaahtoa ja sitten marjoja tai vaikka tummaa suklaata rouhittuna. Maistuu aina yhtä hyvälle.

2 kommenttia:

  1. Perinnereseptit ovat parhaita ♥ Kyllä opettaja tämän kestää, pakko, kun maistaa itse :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole opettajienkaan elämä helppoa :-)
      Perinnereseptit ovat tosiaan parhaita, ainakin ne omat. Niihin on oma maku jo muokkautunut - ihan nuorenakin, kuten huomattiin.

      Poista

Ilahdun aina kommenteista!